Bestelt u vachten en vellen bij ons voor uw bedrijf? Dan is het handig om te weten hoe u en uw klanten de vachten kunnen onderhouden. Want dierenvellen blijven extra lang mooi wanneer ze de juiste verzorging krijgen. Gelukkig is het niet lastig om huiden te onderhouden. Wij geven u de tips & tricks om uw vachten mooi en verkoopbaar te houden!

Schapenvachten:

Schapenvacht kammen

Het klinkt misschien gek in de oren, maar we raden het aan een schapenvacht zo nu en dan te kammen. Vooral langharige vachten kunnen na verloop van tijd gaan vilten. Dit gebeurt voornamelijk wanneer er op de vacht gezeten of gelopen wordt. U kunt het vilten voorkomen en oplossen door een borstel of kam te gebruiken. Een kam met dunne pennetjes werkt het beste, zo worden ook de kleine klitten losgemaakt. Gebruik eventueel een borsteltje dat speciaal voor huisdieren is. Borstel langzaam met de haarrichting mee en de vacht zal er als nieuw uitzien!

Schapenvacht wassen: waarom het niet hoeft

Net als kussens op de bank of een tapijt op de vloer, is ook een schapenvacht wel eens aan een schoonmaakbeurt toe. Toch is het absoluut niet nodig een vacht (veelvuldig) te wassen. Sterker nog, het kan de kwaliteit van het vel aantasten. Elke vacht bevat van nature lanoline. Dit wolvet houdt bacteriën zo veel mogelijk buiten. Het weert vuil en maakt het haar zacht en glanzend. Wanneer u een schapenvel te veel wast, gaat de lanoline verloren. De haren worden stug, dof en breken sneller af.

Schapenvacht schoonmaken

Schapenvacht schoonmaken

De vacht uitkloppen en even laten luchten buiten is vaak al meer dan genoeg. Stof en grof vuil zullen vanzelf loslaten. Ook kunt u ervoor kiezen om het vel schoon te maken met de stofzuiger. Zorg er hierbij wel voor dat de zuigkracht op de laagste stand staat. Zo verwijdert u de kleinste vuiltjes en blijven de haren ongeschonden en mooi. Maar hoe zit het dan met vloeistoffen? Het wil wel eens voorkomen dat er iets op de vacht gemorst wordt. Met een keukenpapiertje of doek dept u het eenvoudig op. Het beste is om met de haarrichting mee te wrijven. Zo voorkomt u klitten.

Is de vlek hardnekkiger of bent u bang dat de vacht toch niet goed schoon wordt? Er zijn speciale wasmiddelen verkrijgbaar voor wol. Meng een beetje van deze vloeistof met water en gebruik het schuim voor de vlek. Met een vochtige doek wrijft u het er zo uit.

Schapenvacht wassen op Scandinavische manier

Geef uw vacht een frisse beurt door het vel met de haren naar beneden in de (poeder)sneeuw te leggen. Ook een mistige buitenlucht is perfect. Hang in dit geval de schapenvacht aan een waslijn of over de schutting bijvoorbeeld. De sneeuwvlokjes of mistdruppeltjes reinigen de haren op natuurlijke wijze zonder het leer aan te tasten. Laat de vacht enkele uren buiten liggen of hangen. Klop hierna de vacht goed uit. Deze Scandinavische manier van wassen is al eeuwenoud en bovendien erg effectief!

Schapenvacht laten drogen

Net als elke andere leersoort, kan ook een schapenvacht onherstelbaar uitdrogen wanneer het nat is geweest. Uitgedroogd leer voelt hard en is al zijn flexibiliteit verloren. Het scheurt snel. Het is daarom belangrijk het vel op de juiste manier te laten drogen. Met een (oude) doek kunt u de achterkant van het vel zoveel mogelijk droogdeppen. Hang de schapenvacht op kamertemperatuur te drogen. Wanneer u het vel dicht bij een hittebron hangt of föhnt, wordt de kans op uitdroging vergroot. Daarom is het aan te raden de vacht op een geleidelijk en natuurlijke manier te laten drogen.

Vachten drogen

Dierenhuiden:

Dierenhuid schoonmaken

Dierenhuiden - zoals koeienhuiden – kunnen net als vachten uitstekend schoongemaakt worden door ze eens in de tijd buiten even uit te kloppen. Vuil dat tussen de haren blijft zitten, kan met de stofzuiger op de laagste stand weggezogen worden.

Leer is in eerste instantie waterafstotend. Gemorste vloeistof bijvoorbeeld zal dus niet meteen intrekken, mits u het niet te lang laat liggen. U kunt uitstekend een doek gebruiken om de vlek te verwijderen. Door te deppen neemt u al het vocht eenvoudig op. Het beste is om het vel niet te wassen. Het leer kan uitdrogen en zijn natuurlijke beschermlaag verliezen.

Een huid blijft extra lang mooi wanneer u het vel bij de kachel en andere warmtebronnen vandaan houdt. Het leer droogt dan niet uit en behoudt zijn flexibiliteit! Ook andere locaties hebben effect op de kwaliteit. Veel mensen kopen een dierenhuid om bijvoorbeeld als tapijt op de grond te leggen. Veelvuldig lopen over het vel kan kale plekken veroorzaken. Slijtplekken kunt u eventueel beperken door de huid eens in de tijd (een kwartslag) te draaien.

Rendierhuiden onderhouden

Rendierhuiden zijn prachtig als decoratie, maar ook kwetsbaar. De haren van een rendier zijn hol vanbinnen. Hoewel het de dieren goed warm houdt, betekent het ook dat de haren sneller breken dan die van elk ander dier. Het beste is om niet over het vel te lopen, dan blijft een rendierhuid heel lang mooi en vol!

Heeft u vragen over het onderhouden van vachten of huiden? Laat een reactie achter en wij beantwoorden hem voor u!